Vapaus vaikuttaa huomiseen

EU-vaalit 2024

Europarlamenttivaaleissa päätetään yhteisistä asioista. Sinä voit vaikuttaa, että myös me itä- ja pohjoissuomalaiset olemme mukana päätöksenteossa. Sinunkin äänesi kuuluu Eurooppaan.

Euroopan parlamenttiin valitaan 15 suomalaista kesäkuussa 2024. Äänesi on tärkeä, sillä EU-rahoituksella Itä- ja Pohjois-Suomeen luodaan tulevaisuuden työpaikkoja. Investoinnit alueellemme lisäävät hyvinvointia ja turvallisuutta. Ja vapaan liikkuvuuden ansiosta sinäkin voit löytää mielekkäitä opiskelu- ja työmahdollisuuksia läheltä ja kaukaa.

EU:n ansiosta suurin osa Suomea on ja pysyy houkuttelevana koulutus-, työ- ja kotipaikkana.

Vapaa data ja datavastuu

Euroopassa käytät älylaitettasi yhtä helposti ja samaan hintaan kuin kotonasi. Tämä on mahdollista europarlamentin päätösten avulla.

Tällä hetkellä Euroopan unioni valmistelee lakeja, joiden ansiosta Euroopan kansalaisten oikeudet eivät jää nopeasti kehittyvän datatalouden jalkoihin.

Lisätietoja internetistä, televiestinnästä ja tietosuojasta saat Your Europe -sivustolta.

Tuoteturvallisuus

Olitpa sitten lähikaupassasi ostamassa kotimaisia perunoita, tilaamassa netistä saksalaista kodinkonetta tai shoppailureissulla Pariisissa, voit huoletta luottaa tuotteiden turvallisuuteen. EU:ssa säädetyt elintarvikkeiden ja tuotteiden turvallisuutta koskevat direktiivit ja säädökset suojelevat kuluttajia haitallisilta tuotteilta.

Tuotteen laadun voit tarkistaa helposti EU:n laatumerkkien avulla. Esimerkiksi aurinkolaseissa, sähkölaitteissa ja leluissa oleva CE-merkintä kertoo, että tuote täyttää EU:n turvallisuusvaatimukset.

Lisätietoja kuluttajatuotteiden turvallisuusvaatimuksista saat Tuote- ja kemikaaliviraston verkkosivuilta.

Kansainväliset koulutusmahdollisuudet ja vapaa liikkuvuus

EU-jäsenyyden myötä koulutukseen liittyvät kansainvälistymisen mahdollisuudet ovat lisääntyneet Suomen ulkopuolella sekä kotikampuksellasi! Voit suorittaa tutkintosi ulkomailla, lähteä vaihtoon Erasmus+ -ohjelman tuella tai osallistua oppilaitoksesi kansainväliseen järjestötoimintaan.  

Itä- ja Pohjois-Suomessa on valtavan hyvät opiskelumahdollisuudet, ja kansainvälisyys on oppilaitoksissa arkipäivää. Esimerkiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK on osa Eurooppa-yliopisto INGENIUMia, joka on kymmenen eurooppalaisen korkeakoulun muodostama kampus. Savonia-ammattikorkeakoulu on mukana yhdeksän eurooppalaisen ammattikorkeakoulun ja yliopiston muodostamassa EU4Dual-allianssissa. Visiona on rakentaa vuoteen 2030 mennessä maailmanluokan työelämälähtöinen eurooppalainen yliopisto.

Tutustu Itä- ja Pohjois-Suomen korkeakoulujen kansainvälistymismahdollisuuksiin:

Centria

Itä-Suomen yliopisto

KAMK

Karelia

Lapin AMK

Lapin yliopisto

OAMK

Oulun yliopisto

Savonia

XAMK

Hiilineutraali pohjoinen

Suurin osa Suomea sijaitsee arktisella vyöhykkeellä. Yhdessä voimme huolehtia, että Itä- ja Pohjois-Suomen kaunis ja ainutlaatuinen luonto säilyy meidän ja myös tulevien sukupolvien nautittavana.

Miten EU voi edistää asiaamme? Esimerkiksi myöntämällä rahoitusta hankkeisiin, joilla on oikeasti vaikutusta. Käynnissä oleva Ylä-Savon hybridituotantohanke sai 19,2 miljoonaa euroa Next Generation EU -rahoitusta. Hanke koostuu keskitetystä biokaasu- ja nesteytyslaitoksesta Kiuruvedellä sekä kolmesta satelliittilaitoksesta Lapinlahdella, Nurmeksessa ja Sonkajärvellä. Keskuslaitos käsittelee vuosittain noin 460 000 tonnia raaka-ainetta, josta suurin osa on maatilojen lantaa.

Toiminnassa muutetaan lannan sekä elintarvikeketjun jätteet ja tähteet kiertotaloustuotteiksi. Tavoitteena on pienentää liikenteen ja ruoantuotannon hiilijalanjälkeä – samalla parantaen suomalaisten maatilojen toimintaedellytyksiä.

Laitos tuottaa 1 TWh nesteytettyä biokaasua raskaan liikenteen käyttöön. Se vastaa noin 100 miljoonaa litraa dieseliä.